4,5 sterren **** Thrillerlezers | Ink Kroon

Ik ben van mening dat deze Nederlandse thriller voor 2019 goed gaat scoren op het lijstje van beste thrillers. Zijn er serieus dan nog steeds mensen die durven te beweren dat de Nederlandse auteurs in het niet vallen bij de buitenlandse schrijvers? Dan hebben ze nog een hoop te ontdekken. Begin maar eens met dit boek. Kortom: Het weeskind van Haamstede van Angelique van der Bijl is een psychologische thriller, die uitsteekt boven het gemiddelde boek, door de mooi uitgewerkte personages en een doorwrocht plot waar je jezelf bijna tergt om te willen weten hoe alles nu toch in elkaar zit.

Het verhaal wordt vanuit twee perspectieven verteld: door Hannah in het verleden en Isa in het heden. Door de achterflap en de proloog is al duidelijk dat iets van uit het verleden doorloopt in het heden. Van der Bijl weet dat zo mooi uit te werken, dat je tot het einde nog niet weet wat er precies aan de hand is.

Het plot is goed bedacht want elke keer wordt er weer een klein stukje bekend en wil je maar door blijven lezen. Ik noem dit altijd de perfecte thrillers. Zo schrijven dat de lezer nauwelijks kan of wil stoppen. Irritant wanneer je een hoop andere dingen te doen hebt. Het is ook absoluut geen straf om je uren met dit goede boek door te brengen. Je wordt weliswaar op het verkeerde been gezet, maar niet op een doorzichtige makkelijke wijze. Terwijl je mee puzzelt vraag je je af waar je nu zelf met het raden de fout in gaat en hoe het uiteindelijk af zal lopen. Een ware psychologische thriller is het. Het is ook geen boek waar je constant vol in de actie zit, maar het is meer onderhuids. De spanning die speelt, tussen en met de personages, is dan het thema. Wat in dit "Het weeskind van Haamstede" verhaal precies zo gebeurt. Daarnaast weeft de auteur een stuk echte Zeeuwse geschiedenis met de watersnoodramp van 1953 in het verhaal. Zeeland wordt bovendien zo beschreven dat je lijkt mee te lopen op de plekken waar de hoofdpersonages zich bevinden.

Lees hier de volledige recensie van Thrillerlezers door Ink Kroon

4,5 sterren **** Thrillerlezers | Sandra

Het Weeskind van Haamstede is een boek dat je meetrekt in zijn verhaal, vakkundig geschreven en vooral ook met emotie. Je begrijpt waarom iedereen doet wat hij doet en wat hem of haar in die richting doet. Een mooi geschreven, sterk boek dat gerust wat meer aandacht mag krijgen.

Het boek volgt de verhalen van Hannah en Isa in telkens aparte hoofdstukken, waarbij je Isa in het heden hebt en Hannah in de jaren tachtig, vlak voor de dood van Isa’s vader. Wat volgt is een zeer interessant gegeven met twee verhaallijnen die elkaar perfect aanvullen en je tegelijkertijd erg nieuwsgierig maken naar de ware toedracht. Persoonlijk vond ik Hannah een intrigerende persoonlijkheid, met haar vele geheimen en haar drang om de volledige waarheid voor persoonlijke redenen geheim te houden. Isa is minder mysterieus: zij heeft geen geheimen, waardoor je ook echt haar nieuwsgierigheid en drang voelt om de ware toedracht rond haar moeders dood te ontdekken. De hoofdstukken waarin ook zij haar verdriet wegdrinkt, net zoals haar moeder ooit deed, en haar schuldgevoelens omdat ze beseft dat ze nooit meer een normale relatie met haar moeder zal kunnen opbouwen, zijn ijzersterk.

Lees hier de volledige recensie van Thrillerlezers door Sandra

 

 

5 sterren ***** Thrillers and More | Bianca Maartense

Angelique van der Bijl heeft met Het Weeskind van Haamstede wederom een originele thriller geschreven waarbij ze oog heeft voor detail, zowel de personages als de locatie hebben mij van het begin tot het eind weten te boeien, een thriller zoals ik ze heel graag lees en ik daarom beoordeel met de maximale score.

Angelique heeft er bij het schrijven van haar tweede thriller voor gekozen het verhaal te laten afspelen in Zeeland, dit geeft een grote mate van herkenning, het is voor mij dan ook bijna naast de deur. Het Weeskind van Haamstede draait om macht, machtsmisbruik, jaloezie, familie intriges en moorden. De schrijfstijl van Angelique is vooral gericht op het realistisch neerzetten van de personages, ze voelen als bekend, je leeft met ze mee, dit gecombineerd met een familiair spannend verhaal maakt het lezen zeer aangenaam, en dan druk ik me wat mij betreft nog zachtjes uit. Je weet als lezer direct dat er verbanden zijn tussen heden en verleden maar hoe de vork precies in de steel zit wordt pas bij het dichtslaan van het boek duidelijk.

Continu voel je de psychologische spanning waardoor je als lezer verplicht tot nadenken wordt gezet. Wie spreekt de waarheid en wat heeft zich nou daadwerkelijk in Westenschouwen afgespeeld? De verhaallijnen tussen heden en verleden maken je als lezer dermate nieuwsgierig dat je het boek amper weg kunt leggen, steeds wordt er een tipje van de sluier opgelicht waardoor stoppen geen optie is. De plot wordt langzaam aan ontrafeld en verrast je dan met een onverwacht einde, een ontknoping die ik niet zag aankomen.

Lees hier de volledige recensie van Bianca Maartense van Thrillers and More

5 sterren ***** Mustreadsornot | Moon Kager

'De lat lag zeker niet te hoog voor Van der Bijl, zij springt er rustig overheen.’

Met Het weeskind van Haamstede zet Angelique van der Bijl een zeer geduchte opvolger van Nachtschade neer, haar tweede boek is wellicht psychologisch nog sterker, en de wendingen die zij aan het verhaal weet te geven maken ook dit boek tot een Mustread. Je raakt gevangen in de pengreep van, van der Bijl eenmaal begonnen betekend dat het boek uit moet ook, je wilt de geheimen van de Zeeuwse kust ontrafelen.

Angelique van der Bijl debuteerde met haar thriller Nachtschade, een debuut waar zij trots op mag zijn, ligt hierdoor de lat hoog? Ik weet het niet, één ding weet ik wel de proloog van Het weeskind van Haamstede zuigt de lezer het verhaal in, de korte vlot geschreven hoofdstukken laten je niet los en er blijkt maar een optie en dat is door lezen.

Geheimen, geheimen, Het weeskind van Haamstede gaat er gebukt onder. Angelique van der Bijl weet heel geleidelijk de geheimen te ontleden, zij doet dit in zo`n secuur tempo dat je door blijft lezen. Telkens weer word je als lezer geprikkeld, er hangt iets dreigends in de lucht maar het is lang ongrijpbaar. Van der Bijl speelt een psychologisch spelletje, de karakters in Het weeskind van Haamstede zijn stuk voor stuk verdacht ieder op hun eigen manier. Mede hierdoor raak je in een leesflow, nieuwsgierig en getriggerd door de karakters word je meer en meer verweven in het verhaal.

Lees hier de volledige recensie van Moon Kager van Mustreadsornot

4,5 sterren **** Vrouwenthrillers | Wendy Wenning

Het Weeskind van Haamstede laat je in een andere wereld stappen en meeleven met het tragische verleden van de personages. Van de Bijl laat met dit boek zien geen eendagsvlieg te zijn en weet definitief te overtuigen van haar schrijf- en verteltalent.

Wat als een rode draad door het verhaal heen loopt, is de geschiedenis rondom de Deltawerken waarbij de watersnoodramp ’53 dikwijls aangetipt wordt. Van der Bijl heeft deze historie op een intrigerende wijze door het verhaal heen verweven. De verhaallijnen die zich in het verleden afspelen zijn cursief gedrukt en verhalen vanuit het perspectief van Hannah, in de derde persoon. Het heden verhaalt vanuit het perspectief van Isa, in de eerste persoon. Er is zo een goed onderscheid te maken tussen de schakelingen van de verhaallijnen maar dat is ook wel nodig om de hoeveelheid informatie goed tot je te nemen. Beetje bij beetje wordt er een familiegeschiedenis uit de doeken gedaan, een verleden met veel tragedie.
Van der Bijl neemt er uitgebreid de tijd voor om de personages uit te werken en pas later in het verhaal is er het gevoel ze te leren kennen. Hoewel er met Isa wel bijna gelijk een band is, want als lezer ben je net zo nieuwsgierig als Isa. De proloog lijkt eerst al veel weg te geven maar niets is minder waar. Na de best heftige proloog zijn er nog zoveel ontwikkelingen en nog zoveel geheimen te ontrafelen en te onthullen dat het antwoord op de grote vraag nog lang uitblijft.

Ook met dit boek,
Het Weeskind van Haamstede weet de auteur de lezer regelmatig op het verkeerde been te zetten en de lezer op fijne wijze nieuwsgierig te houden. De uitwerking van het verhaal is netjes gedaan, er is duidelijkheid in de verhaallijnen en de personages krijgen genoeg diepgang mee. De lijnen zijn mooi compact opgezet en worden steeds meer aan elkaar verbonden. Ook de plot weet de auteur goed verborgen te houden, helemaal voorspelbaar is het zeker niet. 

Lees hier de volledige recensie van Vrouwenthrillers

4 sterren **** Karin Meinen | Samen lezen is leuker

Het Weeskind van Haamstede is op een fraaie wijze doorspekt met een stuk geschiedenis, met geheimen en dreiging. Het is gevuld met een compleet, indrukwekkend verhaal over twee families die in het heden en het verleden, op ook brute wijze, met elkaar verbonden zijn.

Jeetjemina wat is dit boek anders dan Nachtschade en ben ik weer onder de indruk? Dat is een dikke ja. Nu hangt Het Weeskind van Haamstede niet van een spanning aan elkaar waar je een mes doorheen kunt snijden. Dit is geen ‘standaard thriller’, maar dit is sowieso een erg goed verhaal wat indruk maakt door de bijzondere en prachtige setting, door de karakters die steeds meer eigen worden. Hier is onderzoek gedaan en hier is goed over nagedacht. Is er dan geen spanning? Zeker wel, en een stuk gruwel wordt ook niet uit de weg gegaan, maar deze spanning is gedurende het verhaal meer van dreigende aard en dit mag de naam psychologische thriller dan ook zeker dragen.

De Deltawerken, de watersnoodramp, het zit op werkelijk prachtige wijze verweven in dit alles. Voeg daar o.a. het reilen en zeilen van een scheepswerf en een strandpaviljoen aan toe en je waant je in de wereld die Zeeland heet. Van der Bijl hanteert een kundige pen en deze mooie en prettig weg te lezen stijl is ook weer heel beeldend. Stap voor stap komen het heden en het verleden bij elkaar en je wil gewoon graag de uiteindelijke ontknoping weten. Hoe zit het met de (vreselijke) geheimen in twee families en hoe raakt dit elkaar? Zit ik wel goed met mijn vertrouwen in bijvoorbeeld Hannah of ga ik straks lelijk op mijn smoel? Zowel de personages als de onderlinge relaties worden heel pakkend neergezet, wat een knap staaltje werk. Wanneer dan richting einde de dreiging piekt en je antwoord krijgt op alle vragen, dan is het nagenieten van weer een goed boek van eigen bodem.

Lees hier de volledige recensie van Karin Meinen van Samen lezen is leuker

Drukinkt | Bianca Brummelhuis

De spanning is met name psychologisch. Isa komt achter geheimen die ze nooit voor mogelijk had gehouden en durft op een gegeven moment vrijwel niemand meer te vertrouwen. Steeds als het verhaal in rustiger vaarwater lijkt te komen, duikt er weer een geheim op dat zorgt dat je als lezer verder wilt lezen. Ik werd ook steeds nieuwsgieriger naar hoe het echt zat.

Het einde vond ik vrij sterk. Ik kon goed begrijpen hoe het mogelijk was, maar had niet verwacht dat alles op die manier in elkaar zat. De verschillende verhaallijnen komen erg mooi bij elkaar.

Ik vond dit een goed verhaal, waarbij ook een stukje geschiedenis van de Deltawerken naar voren kwam. Zijdelings heeft de watersnoodramp er ook mee te maken. Dit boek is zeker net zo goed als Nachtschade, het eerste boek van deze schrijfster.

Lees hier de volledige recensie van Bianca Brummelhuis van drukinkt

4 sterren **** Pefecte Buren | Patrice van Trigt

De families De Nooijer en Zuyderhout zijn buiten Willem en Isa aan elkaar gelinkt, maar hoe zit dat precies en wat heeft die scheepswerf er mee van doen? Angelique van der Bijl werkt afwisselend met flashbacks en het heden waardoor het verhaal zich beetje bij beetje ontrafelt. Ze bouwt op die manier de spanning subtiel maar met vaste hand uit. Middels gedetailleerde sfeerschetsen en levensechte beschrijvingen waan je je in de prachtige omgeving van Zeeland. Plaatsen als Westenschouwen, Vlissingen, Domburg, Neeltje Jans en onze prachtige kustlijn komen zowel in de tragiek als de euforie van dit verhaal voor. Die balans heeft Van der Bijl goed verdeeld.

De trauma’s van de families, de honger naar macht, wraak en gerechtigheid zorgen dat je continu gefascineerd blijft. Want die elementen zijn gedoemd te botsen. Ook al spelen de flashbacks zich dertig jaar geleden af, ze zijn essentieel voor het drama dat zich in het heden afspeelt. Ze vertellen vanuit het perspectief van Hannah (Isa’s schoonmoeder) in de jaren tachtig en vanuit Isa in het nu het volledige verhaal. Complimenten aan Van der Bijl hoe ze dit heeft gedaan. Haar schrijfstijl is erg toegankelijk, ze bouwt de spanning en suggestie van verdachtmakingen goed uit en haar (hoofd)personages zijn bijzonder overtuigend. De drang naar het achterhouden van de geheimen enerzijds en van het willen achterhalen van de geheimen anderzijds, zorgen voor een subtiele maar continue spanningsboog. En dat begint al meteen goed met de proloog, die liegt er niet om. Het weeskind van Haamstede is een spannende thriller geworden die er echt mag wezen.

Lees hier de volledige recensie van Patrice van Trigt van Perfecte Buren

4 sterren **** ChalesKuijpersBlogSpot

Het weeskind van Haamstede gaat onder meer over schuldgevoel, onmogelijke liefde, machtswellust, gewetenloosheid, familietrots, omkoping en nietsontziende megalomanie. Het is een zeer lezenswaardig boek met een goed ontwikkelde plot.

Het weeskind van Haamstede is inhoudelijk een zeer geslaagde thriller en verdient daarom vier fraaie sterren.

Lees hier de volledige recensie van Charles Kuijpers

4,5 sterren **** Juul's Boekwinkeltje | Juul

Op de cover staat dat het een uitgave is van Ellessy Relax. Nou laat dat relax maar weg! Het is een "op-het-puntje-van-mijn-stoel-nagelbijtend-spannend" boek.

Het verhaal speelt zich in verschillende landen en verschillende tijdsperiodes af. Op deze manier wordt het verhaal opgebouwd naar een climax die je met open mond achterlaat. Mij tenminste wel. Tijdens het lezen vorm je natuurlijk je eigen idee van hoe het allemaal zou kunnen zitten. Beetje bij beetje geeft Angelique stukjes informatie weg. Net genoeg om je verder te willen laten lezen. De ontknoping was werkelijk een verrassing voor mij. Ik had toch hele andere dingen bedacht.
Carmen en Irene zijn als zussen totaal anders. Ik vind persoonlijk Carmen een beetje een verwend nest, terwijl ik ondanks haar destructieve gedrag wel sympathie voor Irene heb. Al zullen de meesten juist sympathie voor Carmen hebben. Zij lijkt het slachtoffer, terwijl Irene dat net zo goed is. De zakenpartners Ivan en Daan zijn ook totaal anders, al hebben ze beiden een moeilijk verleden. De een gaat daar beter mee om dan de ander. De personages hebben echt inhoud en maken zeker een ontwikkeling door. Zeker 1 personage doet aan het einde iets dat niet bij het karakter, tot dan toe, past. Mooi vind ik dat. Het is een debuut dat smaakt naar meer en veel lezers verdient!

Lees hier de volledige recensie van Juul op Juul's Boekwinkeltje

4,5 sterren **** Samenlezenisleuker | Karin Meinen

Wanneer dit gewoonweg je debuut is, dan maak ik een diepe buiging en neem ik met een zwier mijn pet voor je af! Wat een steengoed verhaal zet van der Bijl hier neer met Nachtschade. Wat een personages, wat een verhaallijnen en vanaf de eerste letter werd ik aan mijn kraag een wereld van drugs, vrouwenhandel, geweld, politieke ellende en criminaliteit ingetrokken.

De proloog is kort en spannend. Wie wordt daar vermoord en waarom? Vervolgens duik je het verhaal in en switch van je het heden naar het verleden. De opbouw is fantastisch. Hoe Carmen Ivan ontmoet en ze samen een zakelijke deal aangaan. Hoe vervolgens personages als Irene en Daan hun intrede doen en je al snel met gefronste wenkbrauwen verder leest omdat je gewoonweg aanvoelt dat dit foute boel is. De verdwijning van Irene en Ivan zorgt ervoor dat Carmen haar eigen onderzoek start, haar liefde voor Ivan houdt haar op haar eigen spoor. Het ene na het andere komt boven en oioi wat zit dit sterk elkaar.
De verhaallijn in het verleden over Jalena met haar zoontje, wat start in Belgrado, is zó beeldend en aangrijpend. Hier komt het stukje politieke ellende naar boven en je leeft en gruwelt mee. De uitdieping is ronduit geweldig en bij meerdere personages word je stevig tot nadenken gezet. Hoeveel ellende kan iemand dragen, hoe vecht iemand zich daar dan uit en in hoeverre slaat iemand daar dan wel of niet in door? Hoe liggen de connecties en wat speelt familie voor een rol? Het is spannend, het is ellendig en het gaat natuurlijk bij deze of gene alle perken te buiten. Komt daar nog bij dat je tussendoor getrakteerd wordt op schuingedrukte stukken en je je tot het einde afvraagt: Wie ìs dit dan en hoe gaat dit er straks in passen?

Van der Bijl hanteert een meer dan kundige pen, weet je op het verkeerde been te zetten zodat je bij een subtiele hint denkt: Wacht even, zit dat anders?? En mijn god ja hoor, dat zit anders. Het verleden en het heden komen dichter en dichter naar elkaar toe waarbij richting einde alles eindelijk compleet en duidelijk is. Je nog nadenkend en voldaan het boek dichtslaat en het allemaal nog een tijdje nasuddert. Nachtschade was ik niet zomaar kwijt, ik verheug me gewoon nu al op een volgend boek van van der Bijl!

Lees hier de volledige recensie van Karin Meinen van Samenlezenisleuker

4 sterren **** Mustreadsornot | Moon Kager

'Een verhaal vol geheimen welke tot het eind aan toe verborgen gehouden blijven.'

Nachtschade het thrillerdebuut van Angelique van der Bijl, en wat voor een debuut. Al snel zit je in het sluimerende verhaal wat je nieuwsgierig maakt. Na een pakkend proloog, blijf je in de heerlijk mysterieuze sfeer zitten, waarbij Angelique elke keer iets meer prijs geeft. Stoppen is een No Go. Je wilt weten hoe het in elkaar steekt, heel langzaam wordt er elke keer een klein tipje van de geheimzinnige sluit opgetild. En krijg je meer inzicht in de situatie, welke alles behalve rooskleurig is. De karakters weet Van der Bijl sterk te beschrijven, je leest het verhaal in het heden en vanuit Sarajevo in het verleden, lang blijf je onzeker over wie het verhaal uit het verleden gaat en wat het de link is naar het heden toe, dit geeft die mysterieuze sfeer.

Tot het einde toe blijven de karakters om elkaar heen draaien en leef je in onzekerheid naar de verbintenis tussen deze personages. Hierdoor is het psychologische gehalte hoog geheimen maken het verhaal. Je blijft gissen naar wat er in het verleden en het heden is gebeurt en vooral het waarom!

Angelique zet met Nachtschade een sterk debuut neer wat mij aantrekt en nieuwsgierig maakt naar meer van deze schrijfster. Dikke 4 sterren voor Nachtschade, een goed psychologische thriller welke smaakt naar meer

Lees hier de volledige recensie van Moon Kager van Mustreadsornot

4 sterren **** Thrillerlezers | Bianca Maartense

Angelique van der Bijl is er wat mij betreft in geslaagd een origineel spannende thriller met een duistere kant te schrijven waarin de criminaliteit binnen de politieke kringen in Servië mooi is verweven in een verhaal met een rauw, emotioneel aangrijpend randje.

Nachtschade is mooi opgebouwd uit twee verhaallijnen, welke zich wisselend afspelen in Nederland en Servië. De hoofdstukken zijn kort, het heden wordt continu afgewisseld met het verleden. De start van het verleden is in 1974 en voegt langzaam in tot het heden. Zowel in het heden als verleden wisselen spannende scenes zich af met aangrijpende momenten.

Je voelt dat het verleden zijn sporen heeft nagelaten en dat daar in het heden de gevolgen van gedragen worden. De vrouw die vroeger vanuit Servië is gevlucht met haar zoontje om hem een beter leven te geven is zich bewust van de sporen die het verleden op hun ziel heeft achtergelaten. De traumatische ervaringen zijn te bizar voor woorden. Ze probeert haar zoon zijn verleden te laten verwerken maar hier sluit hij zich, misschien wel bewust, voor af. Pas wanneer ze een aantal jaren in Nederland zijn en een nieuw leven hebben opgebouwd gaat het langzaam beter met hem.

Tijdens het lezen vermoed ik welke kant het verhaal op zal gaan maar ik ben toch op het verkeerde been gezet. De plot is verrassend, spannend maar zeker ook schokkend te noemen. Nachtschade is een verhaal wat angst, spanning, liefde, verdriet, jaloezie, macht, onmacht en machtsmisbruik bevat. Een thriller zoals ik ze graag lees. De schrijfstijl is prettig en nodigt uit tot snel door willen lezen.

Lees hier de volledige recensie van Bianca Maartense op thrillerlezers

4 sterren **** Vrouwenthrillers | Wendy Wenning

De personages in Nachtschade zijn met veel diepgang neergezet waardoor je je goed kunt inleven. Het verhaal houdt voortdurend de aandacht gevangen en tot aan de plot toe blijft er veel te raden. De plot is verrassend en dan komt ook pas alles op zijn plaats en is er duidelijkheid. Een schokkende waarheid komt aan het licht... Een mooi debuut, spannend met een fraai stukje psychologie. Een aangename kennismaking met deze auteur...

Nachtschade eeft meerdere verhaallijnen waarvan het verband tussen twee lijnen onduidelijk is en lang verborgen blijft. Irene, de zus van Carmen, is een vrouw die al in haar jeugd veel meegemaakt heeft. Als Carmen de banden probeert aan te halen  lijkt het op het eerste gezicht redelijk te lukken, maar Irene is meer beschadigd dan Carmen zich kan voorstellen en Irene is geobsedeerd. Als Ivan in hun leven opduikt, raakt Irene alleen maar erger in de war. 

Het verhaal pakt meteen en juist omdat het verband tussen twee lijnen niet duidelijk is, blijft de nieuwsgierigheid sterk geprikkeld. De auteur heeft een prettige schrijfstijl en het verhaal laat zich makkelijk lezen. Nachtschade begint met een lichte spanning, die naarmate het verhaal vordert steeds meer opgevoerd wordt. Naast een mooie spanningsboog is er veel ruimte voor de psychologie. Als je leest wat Irene allemaal heeft meegemaakt, is het wel begrijpelijk dat zij beschadigd is geraakt. Maar Irene is niet de enige.
 
Een verhaallijn die zich eerst afspeelt  in Belgrado, in het verleden, verteld over Jalena. Een vrouw die op een gegeven moment uit Servië moet vluchten, samen met haar zoontje. Deze lijn moet een samenhang hebben met de andere, maar dit blijft vaag. Vermoedens genoeg, maar ook twijfels of deze vermoedens de goede kant op wijzen. Zo zijn er steeds onverwachte wendingen die je als lezer weer in de war brengen. Als we richting de plot geraken worden de verbanden langzaam duidelijk en begrijpelijk. De diverse personages hebben allemaal hun reden voor hun doen en laten en een aantal zijn door de omstandigheden in louche zaakjes terechtgekomen. Eenmaal begonnen is er ook geen weg terug. Bij Irene denk je op een gegeven moment: hoeveel kan een mens verdragen? 
 

Recensie Wendy Wenning op een Passie voor Boeken

4 sterren **** To read or not to read | Nadine Kuiper

Angelique van der Bijl is een nieuwkomer, maar zet zich wat mij betreft gelijk goed op kaart. Ze heeft een hele prettige schrijfstijl, het verhaal komt goed en solide over. Ook technisch gezien is het goed opgebouwd en netjes afgewerkt. Er zijn in het begin veel vraagtekens, die beetje bij beetje beantwoord worden.

Nachtschade begint gelijk al met een aantrekkelijke proloog. Het verhaal wordt beschreven vanuit verschillende personages. Voornamelijk vanuit Carmen en Irene, maar ook af en toe vanuit Ivan. Er lopen verschillende verhaallijnen door elkaar, die zich afspelen in het verleden en heden. Zo nu en dan zijn er schuingedrukte passages die nogal mysterieus zijn en wat prijsgeven over bedreigingen door de onderwereld die nachtclubs willen overnemen.

Als lezer zie je een groot deel van het verhaal wel aankomen, maar niet alle aannames van mij waren terecht. Ik word graag op het verkeerde been gezet en dat is de auteur ook nog een beetje gelukt. Aan het einde van het boek komen verleden en heden goed samen. Er zijn maar weinig personages, wat het geheel makkelijk te volgen maakt.

Nachtschade speelt zich niet alleen in Nederland af, maar gaat ook de grens over. Dat geeft het verhaal in dit geval nog meer allure. Het is een geloofwaardig totaalplaatje geworden. Ik heb deze thriller met veel plezier gelezen.

Lees hier de volledige recensie van Nadine Kuiper op To read or not to read

4 sterren **** Lees dan! | Gerrianne Vittorioso

Thrillers halen vaak de speurneus in mij naar boven. Zo ook Nachtschade. De radertjes in mijn hoofd draaiden op volle toeren: Wie heeft er met wie te maken? Wat is de link tussen de personages? Tijdens het lezen maakte ik aantekeningen, zodat ik later terug zou kunnen zien waar ik het mysterie precies ontrafeld had. Nou, in dit geval kostte dat wel even tijd. Ik zat er telkens helemaal naast. 

Het verhaal speelt zich af in 2013, maar heeft flash-backs naar 1974. De verhaallijn die start in 1974 draait om de Joegoslavische Jalena, haar politiek actieve man Tomaz en hun zoontje. Het is duidelijk dat beide verhaallijnen verband houden met elkaar, maar hoe? Angelique van der Bijl houdt steeds net genoeg achter om het niet uit te kunnen vogelen. Je weet pas meer wanneer zij dat wil. Knap. De personages worden goed uitgediept, waardoor hun manier van handelen verklaarbaar is.  Een goed debuut. Ik was nog aan het zoeken naar puntjes van kritiek, want ook die horen thuis in een recensie, als die er tenminste zijn. Ik heb me niet gestoord aan bepaalde personages of aan de manier waarop hun verhaal is neergezet. De afbeelding op de cover is wel erg donker, daardoor is de foto die erop staat wat lastig te onderscheiden. Nachtschade heeft ervoor gezorgd dat ik zin heb om weer meer thrillers te gaan lezen. 

Lees hier de volledige recensie van Gerrianne Vittorioso op Lees Dan!

4 sterren **** Perfecteburenleesclub | Patrice van Trigt

Dit debuut van Van der Bijl valt op door een aantal bijzondere themakeuzes. Ze combineert meerdere verhaallijnen met behoorlijk diverse invalshoeken. In het nu hebben we te maken met de zusjes, Ivan en Daan. Hun levens lopen door elkaar heen en geregeld is daar sprake van een verrassingselement. Het succes van de een is een doorn in het oog van de ander en de belangen lopen hoog op.

Wanneer je denkt het wel te doorzien is daar een totaal onverwachte plotwending.

Tevens is er een verhaal dat start in 1974 en langzaam naar het nu komt. Dit gedeelte speelt zich gedeeltelijk af in het voormalige Joegoslavië waar corrupte politici in een recent oorlogsverleden worden belicht door de ogen van een vrouwelijk hoofdpersonage. Mooie flashbacks vertellen een waar indrukwekkend deel van iemands leven. Hier is duidelijk merkbaar dat er veel aandacht is voor detail in het verhaal, zowel qua sfeer als situaties. Van der Bijl houdt hier heel lang vast om wie het nu gaat en dit komt de spanning absoluut ten goede. Het naar elkaar toe laten groeien van de twee verhaallijnen én daarbij de cursief gedrukte passages, van een nog onbekende persoon, is echt goed gedaan. En doordat er in korte hoofdstukken is geschreven lees je in no time het boek uit.


De intrigerende band tussen de zussen en het explosieve in een karakter versterken elkaar en brengen het verhaal tot een hoger niveau. Er is sprake van een vlotte schrijfstijl, die met vlagen gedurfde situaties beschrijft. Aannemelijke dialogen en mooie verdieping van de personages waar nodig, maken het verhaal tot een aannemelijk geheel. Daarbij is er sprake van helder taalgebruik en strakke verhaallijnen. Alles is goed in balans en iedereen voegt iets aan het verhaal toe, zelfs de kleinste rol blijkt van essentieel belang voor de plot. Wat heel bijzonder is aan ‘Nachtschade’ is het indrukwekkende levensverhaal dat als tweede verhaallijn wordt gebracht en van essentieel belang is voor de hoofdpersonages in het nu. Erg goed gedaan en mooi samengevoegd ook.


Zoals gezegd zijn er diverse heftige onderwerpen die in dit verhaal hun intrede doen. Denk daarbij aan trauma’s, jaloezie, een complexe oorlogssituatie, psychologische strijd en criminaliteit. Van der Bijl heeft haar best duidelijk gedaan en deze meer dan goede thriller geschreven die de lat voor een volgend boek heel hoog legt. Het feit dat ze de geschiedenis is ingedoken is bijzonder dapper want dat geeft niet alleen diepgang aan een verhaal maar kan ook een valkuil zijn. In ‘Nachtschade’ is daar gelukkig geen sprake van. ‘Nachtschade’ is een veelbelovend debuut.

Lees hier de volledige recensie van Patrice van Trigt van Perfecte Buren leesclub